בוהן קלובה ופסואס: הקשר (המפתיע) בין כאבי ברך לכאבי גב

מחקר שפורסם בנושא טיפול בדלקת מפרקים גילה כי אנשים הסובלים מבוהן קלובה (מצב שבו הבוהן של כף הרגל סוטה לכיוון יתר האצבעות, כך שהבוהן מתנגשת באצבע השנייה הסמוכה לה), נוטים יותר לחוות כאבי גב או ברכיים. ממש לא מדובר כאן בצירוף מקרים, שכן למעשה יש קשר הדוק בין שלושת האיברים.

מה גורם לבוהן לסטות לכיוון יתר האצבעות?

עצבי ה- L ו- S בעמוד השדרה שולטים על השרירים התומכים בכפות הרגליים. באופן ספציפי, עצב ה- S1 מעניק שרירים לאורך החלק החיצוני של כף הרגל, בעוד עצב ה- L5 שולט על השרירים שנמצאים בחלק הפנימי של כף הרגל.

כאשר אחד העצבים הללו נפגע, השריר הפגוע עלול להיחלש או להתנוון. מצב זה בדרך כלל גורם לכף הרגל לפנות פנימה יותר מהרגיל. לחץ זה על כפות הרגליים יכול להגדיל את הסיכון ללחץ על הגב.

אותה תזוזה קיצונית של כף הרגל פנימה, עשוייה לגרום לחוסר יציבות שלאחר מכן תיצור מצב של חולשה בברכיים. 

מהו אופן הטיפול בבוהן קלובה ובבעיות ברכיים?

יתכן שלא נחווה אי נוחות בעמוד השדרה, אם בעיות גב הן המקור לבוהן קלובה ולכאבי ברכיים. לכן, פעמים רבות, מתמקדים בטיפול בבעיות בבוהן ובברכיים, ולעולם לא מטפלים בסיבה האמיתית לבעיה – עמוד השדרה והגב. 

לעיתים, יש צורך בניתוח בכדי להבין שאכן מדובר בבוהן קלובה. אם יש בעיה כזו והיא אינה מטופלת – אין ניסים, הכאבים יעלמו ולבסוף גם יחזרו.

במידה ויודעים שיש בוהן קלובה, ניתן לבצע את הדברים הבאים:

1. בוהן קלובה עלולה להשפיע על ההליכה, מפני שעשויים להפעיל לחץ נוסף על הברכיים על ידי ניסיון לאזן את הגוף. מחקר שנערך על ידי קרן דלקת מפרקים הראה כי מי שמניח את בהונותיו מעט קדימה, בתוך הנעל או עם כפכף, יכול להפחית את כמות הכאב המורגש בחלק הפנימי של מפרק הברך.

2. בצעו תרגילים לשיפור היציבה שלכם ולהפגת לחץ בגב התחתון. טיפול ועיסוי כירופרקטי עשוי להועיל גם בהפחתת המתח העלול להוביל לכאבים. אם תטפלו בצורה זו, סביר להניח כי תחוו פחות אי נוחות ותפחיתו את הסיכון להחמרת בעיית הבוהן הקלובה.

הפונקציה של שרירי הפסואס

העצב הסכיאטי, ובוהן קלובה, אינם היחידים שיכולים לגרום לכאבי ברכיים. ייתכן והבעיה קשורה לפסואס שבאיזור הגב התחתון.

הפסואס מורכב משלושה שרירים שונים:

1. פסואס מייג׳ור (psoas major) – הגדול מבין שלושת השרירים, משתרע בין צידי החוליות T12 דרך L4, מכסה את עצם הערווה לפני החיבור לשריר האיליאקוס.

2. פסואס קטן (psoas minor) –  שריר זה קטן במעט מהפסואס מייג׳ור, ונקשר לחוליות T12 ו- L1 בגב התחתון. הוא יושב ממש לפני פסואס מייג׳ור.

3. שריר האיליאקוס, שנמצא בתוך האגן, פועל מעצם האגן עד עצם הירך. שריר זה אחראי לתנועת האגן והציפורן.

הידוק של כל אחד מהשרירים הללו יכול לגרום לאגן נוקשה, ירכיים או גב תחתון. המתח המתקבל יכול להטיל עומס מיותר על הברכיים וכתוצאה מכך מתחילים לחוש כאב שמקשה על התנועה.

חיזוק הפסואס להפחתת כאבי הברכיים

יש עדויות המראות כי מתיחות באופן קבוע לפני אימון (או כל פעילות גופנית אחרת הכרוכה בגב התחתון ובירכיים) יכולות לספק גמישות רבה יותר לשרירי הפסואס. 

ידוע שתנוחות יוגה מסוימות מפעילות את הפסואס. נסו להוסיף את תנוחת הלוחם לוחם (Utthita Parsvakonasana) ואת תנוחת הסירה (Paripurna Navasana) לשגרת האימונים כדי לעזור ולהקל על כאבי גב וברכיים.

בכל פעם שמתעמלים, חשוב להימנע מהפעלת מתח מוגזם על הברכיים. השימוש במגן ברך יכול להועיל מאוד כשמדובר בייצוב הברך ומניעת פציעה נוספת.

 

[show_products]
0
0
העגלה שלך
העגלה שלך ריקה